Διοίκηση


ΚΩΣΤΗΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ

ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Πιανίστας, Μουσικολόγος και Παιδαγωγός.

Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο με τον Alex Thurneissen και συνέχισε τις σπουδές του στην Γερμανία, την Αυστρία και την Πορτογαλία (υποτροφία του ιδρύματος Gulbekian), κοντά σε διακεκριμένους δασκάλους: Εrik von Tenberg, Karl Engel, Maurice Eisenberg και Sandor Wegh.

Έδωσε ρεσιτάλ σε πολλά μέρη του κόσμου και έπαιξε ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία (από το Λίβανο και το Ισραήλ ως τις Ινδίες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, το Μπαγκλαντές και την Ιαπωνία). Στο πλαίσιο αυτών των εμφανίσεων, έδωσε τις πρώτες εκτελέσεις πολλών έργων Ελλήνων συνθετών και ακόμη στο 2ο Κοντσέρτο για πιάνο του Dimitri Shostakovich, καθώς και στο 1ο Κοντσέρτο για πιάνο του Sergei Prokoviev.

Το διάστημα 1987-1990, διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παράλληλα για δύο χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος.

Καλλιτέχνης με μεγάλη μουσικολογική και ιστορική κατάρτιση, έχει παρουσιάσει πολλές αξιόλογες σχετικές μελέτες σε διαλέξεις, ραδιοφωνικές εκπομπές και σεμινάρια, όπως: Η Αρχαία Ελληνική μουσική, η εξέλιξη του πιάνου από τον 16ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, τα 27 Κοντσέρτα για πιάνο του Mozart, οι 9 Συμφωνίες και οι 32 Σονάτες του Beethoven, τα Lieder του Schubert, του Schumann, του Brahms, τις Etudes του Chopin και του Liszt, η Ιστορία της όπερας στην κλασική και ρομαντική περίοδο κ.ά. Παρουσίασε ακόμη σε σειρά διαλέξεων «το Ελληνικό μουσικό φαινόμενο», μία έρευνα της Ελληνικής μουσικής από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις μέρες μας.

Το Νοέμβριο του 2004 οι εκδόσεις "Τυποθήτω" κυκλοφόρησαν το βιβλίο του "Η Αυτού Μεγαλειότης το Πιάνο".

Το 2006 οι εκδόσεις "Φίλιππος Νάκας" κυκλοφόρησαν τις "Εννέα Συμφωνίες" του Beethoven, ένα βιβλίο με μουσικολογικά, αισθητικά, ιστορικά σχόλια και μορφολογικές αναλύσεις των Εννέα Συμφωνιών του Beethoven, το 2007 κυκλοφόρησε το "Musica Enchiriadis", ένα εγχειρίδιο μουσικής για μαθητές, καθηγητές και μουσικόφιλους, το 2011 τη Δίτομη Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής (από την Αρχαιότητα έως Σήμερα) και το 2013 το "Όπως τους Γνώρισα και τους Έζησα" από τις εκδόσεις Στρατής.

Είναι μέλος κρατικών επιτροπών και φημισμένων διεθνών διαγωνισμών πιάνου και τιμήθηκε με βραβεία και επαίνους στον Ελληνικό και διεθνή χώρο.

Τον Σεπτέμβριο του 1999 ίδρυσε με την πιανίστα και καθηγήτρια Μπέττυ Μπαρζούκα, στην Αθήνα το Πολιτιστικό και Καλλιτεχνικό Κέντρο ΩΔΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, αναγνωρισμένo από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2007 η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε με το Βραβείο Μουσικής για την επί πολλά έτη γόνιμη προσφορά του στον Ελληνικό μουσικό χώρο.


ΜΠΕΤΤΥ ΓΑΪΤΑΝΟΥ - ΜΠΑΡΖΟΥΚΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Πιανίστα και Παιδαγωγός του πιάνου
.

Η Μπέττυ Γαϊτάνου-Μπαρζούκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τη μητέρα της και από πολύ μικρή έδειξε τις ιδιαίτερες μουσικές αρετές και το γνήσιο πιανιστικό της ταλέντο.

Αποφοίτησε με δίπλωμα πιάνου σολίστ, Αριστα παμψηφεί, Α’ βραβείο και διάκριση, με δάσκαλο τον Κωστή Γαϊτάνο από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της με την διάσημη παιδαγωγό Maria Curcio και τον Karl Engel και συμμετείχε σε σεμινάρια διαπρεπών καλλιτεχνών όπως ο Leon Fleisher, Nikolai Petrof, Paul Badura-Skoda κ.α.

Μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Ουρανία και Σταμάτη Ιωαννίδη, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και Γιάννη Ιωαννίδη. Έδωσε συναυλίες παίζοντας ως σολίστ με ορχήστρες και ρεσιτάλ πιάνου ή συμπράττοντας σε σύνολα μουσικής δωματίου.

Ηχογράφησε έργα Ελλήνων συνθετών στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ενώ παράλληλα είναι τακτική συνεργάτης του ραδιοφωνικού ιδρύματος Κύπρου. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη Σύγχρονη και την Ελληνική πιανιστική μουσική και έπαιξε πολλά έργα σε πρώτες εκτελέσεις, σε συναυλίες της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Καταξιωμένη δασκάλα του πιάνου στον Ελληνικό χώρο τα τελευταία 35 έτη, έχει προσφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες της σε μια σειρά από προικισμένους νέους πιανίστες, πολλοί εκ των οποίων έχουν διακριθεί δίνοντας συναυλίες στον διεθνή χώρο. Παράλληλα, έχει ιδρύσει το πιανιστικό σύνολο Pianorizons, το οποίο αποτελείται από 10 διπλωματούχους μαθητές της και καταξιωμένους μουσικούς, το οποίο ειδικεύεται στο σύγχρονο πιανιστικό ρεπερτόριο. Για το σύνολο Pianorizons έχουν γραφτεί έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σύγχρονο πιανιστικό ρεπερτόριο και επί σειρά ετών διοργανώνει μια πληθώρα συναυλιών, με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.


ΚΡΥΣΤΑΛΙΑ ΓΑΪΤΑΝΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Βιολίστα.

H Κρυσταλία Γαϊτάνου γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς μουσικούς. Σπούδασε βιολί, βιόλα και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες απ’ όπου έλαβε Πτυχίο βιόλας, Πτυχίο Αρμονίας και Δίπλωμα βιόλας με Άριστα παμψηφεί, Α’ Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο.

Το 2003 ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (κληροδότημα Αλεξάνδρας Τριάντη) σπούδασε βιόλα στο C.N.R de Rueil-Malmaison με τον Vincent Aucante και στο C.N.R de Boulogne- Billiancourt στο Παρίσι με την Isabelle Lequien αποκτώντας το Diplome Superieur και Diplome de Perfectionnement αντίστοιχα.

Το 2007 με υποτροφίες του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Manhattan School of Music (Helen Whitaker Scholarship) συνέχισε στο Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης όπου σπούδασε με τη φημισμένη βιολίστα Karen Dreyfus αποκτώντας τα πτυχία Master of Music και Professional Studies Degree in Viola στο διακεκριμένο πρόγραμμα Ορχηστρικών Σπουδών του πανεπιστημίου το οποίο τελεί υπό την καθοδήγηση του κοντσερτίνο της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, Glenn Dicterow.

Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως μουσικός ορχήστρας η Κρυσταλία Γαϊτάνου έχει παίξει υπό την διεύθυνση των: Kurt Masur, James Levine, Rafael Frühbeck de Burgos, Leonard Slatkin, Philippe Entremont, Vladimir Ashkenazy, Pinchas Zukerman, José Ramón Tebar κ.ά. ενώ έχει συμπράξει μεταξύ άλλων με τις ακόλουθες Συμφωνικές Ορχήστρες ανά τον κόσμο: Tanglewood Music Center Orchestra (κορυφαία Α’), Manhattan School of Music Chamber Sinfonia (κορυφαία Α’), Kurt Masur Seminar Orchestra 2008-09 (κορυφαία Α’), Manhattan School of Music Symphony Orchestra (κορυφαία Α’), Santo Domingo Festival Symphony Orchestra (κορυφαία Α’), European Union Youth Orchestra, Mediterranean Youth Orchestra, World Youth Symphony Orchestra, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ορχήστρα των Χρωμάτων και Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Από το 2008 είναι τακτική προσκεκλημμένη του πιανίστα και αρχιμουσικού Philippe Entremont στο Santo Domingo Music Festival.

Έχει λάβει μέρος σε Διεθνή σεμινάρια βιόλας και μουσικής δωματίου με τους Ηartmut Rhode στη Γαλλία, Wilfried Strehle στη Θερινή Ακαδημία Mozarteum του Salzburg, τους Michael Ouzounian, Craig Mumm και Steven Dann στη Nέα Υόρκη.

Το καλοκαίρι του 2009 επελέγη να συμμετάσχει στο Tanglewood Music Festival των Η.Π.Α το οποίο τελεί υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού James Levine και την ίδια χρονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση τα έργα για βιόλα του πολυβραβευμένου Ελληνοαμερικανού συνθέτη Γιώργου Τσοντάκη.

Στις σολιστικές εμφανίσεις της περιλαμβάνεται η εμφάνισή της στη Sinfonia Concertante του W. A. Mozart με το Broadway Bach Ensemble στη Νέα Υόρκη και αυτή με έργα R. Schumann στην Royal Opera House του Λονδίνου ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ με το Σύνολο Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Η Κρυσταλία Γαϊτάνου παίζει σε βιόλα του John Wilkinson, 1936.