ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014

 ΜΥΡΣΙΝΗ ΚΑΓΚΑΡΛΗ - ΣΥΝΘΕΣΗ

Τάξη κ. Δημήτρη Τσούκα


photo myrsini.jpg

Ποιό ήταν το πρώτο μουσικό σου άκουσμα;  
Τα παιδικά τραγούδια που μου τραγουδούσε η μαμά μου όταν ήμουν μικρή.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με τη σύνθεση;
Όταν ξεκίνησα μουσικοκινητική αγωγή σε ηλικία τριών ετών, κατάλαβα ότι μου άρεσε πολύ η μουσική. Εκεί γνώρισα τα όργανα και ξεχώρισα το πιάνο. Οι γονείς μου στην αρχή μου χάρισαν ένα αρμόνιο και ασχολιόμουν πολύ ώρα με αυτό κάθε μέρα. Αργότερα, όταν είχα προχωρήσει κάπως στα μαθήματα, πήραμε πιάνο. Είναι το αγαπημένο μου όργανο γιατί δεν με δυσκολεύει και μπορώ εύκολα να συνθέσω τα δικά μου κομμάτια. Απλώς κάθομαι και τα παίζω. Με τη σύνθεση δεν επέλεξα να ασχοληθώ. Απλώς η μουσική είναι συνέχεια στο μυαλό μου. 

Ποιά είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έδωσε ο δάσκαλός σου στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες?
Πως πρέπει να προσπαθώ συνεχώς, να έχω υπομονή, να μη βιάζομαι και να δίνω σημασία στις λεπτομέρειες. Να μη βαριέμαι, ειδικά με τις ασκήσεις. 

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου ερμηνευτής - ίνδαλμα;
Η δασκάλα μου κυρία Χριστίνα Ιωακειμίδου και ο παλιός μου δάσκαλος κύριος Δημήτρης Κούκος.

Ποιό είναι το όνειρό σου σε σχέση με τους μουσικούς σου Ορίζοντες; 
Θέλω να γράψω μεγάλα μουσικά έργα, να τα ενορχηστρώσω για πολλά όργανα και να τα ακούσω να παίζονται από μια μεγάλη ορχήστρα. Δεν μπορώ να περιμένω να μεγαλώσω για να το κάνω αυτό!

Ποιά έργα μελετάς αυτήν την εποχή; 
Στο πιάνο μελετάω Schumann, το βιβλίο για τους νέους, Bach τα δίφωνα κομμάτια για πιάνο, Czerny και σονατίνες. Έχω σχεδόν τελειώσει ένα δικό μου κομμάτι, ενώ στο μυαλό μου έχω και ένα καινούριο, όμως δεν είναι καθόλου έτοιμο ακόμη.

Ποιές είναι οι επιρροές-εμπνεύσεις σου για τα έργα αυτά; (π.χ. συγκεκριμένες εκτελέσεις των έργων, κάποιες εικόνες ή πίνακες που έχεις στο νου κλπ.)
Τα κομμάτια που μαθαίνω στο πιάνο τα επιλέγω μαζί με τη δασκάλα μου. Εκείνη μου παίζει τα κομμάτια, τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να μάθω κι εγώ διαλέγω εκείνο που μου αρέσει περισσότερο. Στις δικές μου συνθέσεις συνήθως τη μελωδία την έχω στο μυαλό μου και απλώς κάθομαι στο πιάνο μου και παίζω. Σε κάποια σημεία μπορεί να μη μου βγαίνει και τότε αλλάζω την κλίμακα ή τις νότες και τελικά φτιάχνω αυτό που θέλω. Δεν σκέφτομαι κάτι συγκεκριμένο.

Ποιός είναι ο στόχος σου για το έτος αυτό?
Ήδη το βραβείο που κέρδισα στη σύνθεση στις αρχές αυτού του χρόνου ήταν ένας στόχος που κέρδισα. Μέχρι το τέλος του χρόνου πάντως θέλω να έχω συνθέσει τόσα πολλά κομμάτια, που να φτιάξω ένα ολόκληρο βιβλίο!

Ποιά είναι η καλύτερή σου ανάμνηση από τις σπουδές σου στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες?
Η φετινή συναυλία των Χριστουγέννων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου. Το πιάνο της αίθουσας αυτής είναι το αγαπημένο μου, ο ήχος του είναι καταπληκτικός!

Τι πιστεύεις ότι θα ήταν καλό να ενταχθεί ή αλλάξει στη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα?
Νομίζω ότι θα ήταν πολύ σημαντικό όλα τα παιδιά να μπορούσαν να μάθουν στο σχολείο τους ένα μουσικό όργανο. Θα έπρεπε τα μουσικά όργανα να διδάσκονται στα σχολεία όπως και όλα τα άλλα μαθήματα και όλα τα σχολεία να έχουν αίθουσες μουσικής.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΚΑΓΚΑΡΛΗ

Η Μυρσίνη Κάγκαρλη γεννήθηκε στο Μόντε Κάρλο στις 25 Οκτωβρίου 2005. Ξεκίνησε τα πρώτα της μαθήματα στο πιάνο σε ηλικία 6 ετών. Το 2013 συμμετείχε στον 29ο μουσικό διαγωνισμό της ΧΟΝ, στον οποίο κέρδισε πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο και στον 36ο μουσικό διαγωνισμό του ΦΙΛΩΝΑ, στον οποίο κέρδισε τρίτο βραβείο και χάλκινο μετάλλιο. 
Η Μυρσίνη είναι σήμερα μαθήτρια της Γ΄ Δημοτικού στο δημοτικό σχολείο Saint-Paul στον Άλιμο, στο οποίο παρακολουθεί μαθήματα κιθάρας, βιολιού και μοντέρνου χορού. Διδάσκεται πιάνο στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες από την κα Χριστίνα Ιωακειμίδου και θεωρία της μουσικής και μουσική τεχνολογία από τον κ. Δημήτρη Τσούκα. Από τον Οκτώβριο του 2013 είναι μέλος της Ορχήστρας Νέων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, την οποία διευθύνει ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Τον Οκτώβριο του 2013 σύνθεσε το πρώτο της κομμάτι, «Το Βαλς της Χριστίνας», αφιερωμένο στη δασκάλα της. Ακολούθησαν «Η Βροχή», «Το Όνειρο» και «Ταξίδι». «Το Βαλς της Χριστίνας» κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης για πιάνο Golden Key Music Festival, ενώ τα άλλα τρία κομμάτια τιμητικό έπαινο στον ίδιο διαγωνισμό.

 

Διαβάστε περισσότερα για τον ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ...