ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

 ΙΑΣΩΝ ΜΗΤΣΙΟΣ - ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ

Τάξη κ. Γραμμένου Χαλκιά


Ποιό ήταν το πρώτο μουσικό σου άκουσμα;  
Το πρώτο μου μουσικό άκουσμα ήταν από κασέτες με κλασική μουσική που έβαζε ο πατέρας μου. Συγκεκριμένα μου έχει εντυπωθεί το "O Fortuna" από το έργο Carmina Burana του Carl Orff.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το κλαρινέτο;
Στη δευτέρα δημοτικού, στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο "Αρκάδειον", το μάθημα της μουσικής περιλάμβανε τη διδασκαλία φλογέρας, η οποία μου άρεσε ιδιαίτερα και όταν πήγα στην πέμπτη δημοτικού, αποφάσισα ύστερα από συζήτηση με τους γονείς μου, να ασχοληθώ με το κλαρινέτο. Από την πρώτη στιγμή το αγάπησα και έτσι συνεχίζω μέχρι και σήμερα!

Ποιά είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έδωσε ο δάσκαλός σου στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες?
Η καλύτερη συμβουλή που μου έδωσε ο δάσκαλός μου, θα μπορούσα να πω ότι είναι πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζω ένα έργο ως απλά μια άσκηση δεξιοτεχνίας, αλλά  ως κάτι ζωντανό που μέσα από τις νότες προσπαθεί να μας μεταφέρει συναισθήματα και εικόνες.

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου ερμηνευτής - ίνδαλμα;
Ο αγαπημένος μου ερμηνευτής είναι ο Martin Fröst. Έχει τεράστια ελευθερία πάνω στην σκηνή, ζει κάθε έργο που ερμηνεύει και δίνει μία ιδιαίτερη σκερτσάδα στις περισσότερες εκτελέσεις του.

Ποιό είναι το όνειρό σου σε σχέση με τους Μουσικούς σου Ορίζοντες; 
Το όνειρό μου σε σχέση με τους Μουσικούς μου Ορίζοντες είναι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο κλαρινέτο και το πιάνο.

Ποιά έργα μελετάς αυτήν την εποχή;
Αυτή την εποχή μελετάω το concerto του Henri Tomasi για κλαρινέτο και το concerto in A major για κλαρινέτο και ορχήστρα του Wolfgang Amadeus Mozart.

Ποιές είναι οι επιρροές-εμπνευσεις σου για τα έργα αυτά; (π.χ. συγκεκριμένες εκτελέσεις των έργων, κάποιες εικόνες ή πίνακες που έχεις στο νου κλπ.)
H έμπνευσή μου για το Concerto του Mozart είναι η εκτέλεση του  Martin Fröst και για το Concerto του Tomasi είναι η εκτέλεση της Jaehee Choi.

Ποιός είναι ο στόχος σου για το έτος αυτό?
Ο στόχος μου για το έτος αυτό είναι να κάνω ένα πολύ καλό δίπλωμα στο κλαρινέτο κάνοντας υπερήφανο το δάσκαλό μου καθώς και εμένα τον ίδιο.

Ποιά είναι η καλύτερή σου ανάμνηση από τις σπουδές σου στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες?
Η καλύτερη μου ανάμνηση από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες είναι από τις εξετάσεις δεξιοτεχνίας, όπου κατά την εκτέλεση του πρώτου μέρους του κονσέρτου του Mozart με συγκίνησε η ικανοποίηση που μου έδειξε ότι ένιωσε ο Πρόεδρος του Ωδείου, κ. Κωστής Γαϊτάνος. 

Τι πιστεύεις ότι θα ήταν καλό να ενταχθεί ή αλλάξει στη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα?
Πιστεύω ότι θα έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος της μουσικής στα σχολεία και να συμπεριλαμβάνει την εκμάθηση ενός απλού μουσικού οργάνου (όπως γινόταν πολύ σωστά στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο "Αρκάδειον" που πήγαινα) ώστε να δίνεται περισσότερο κίνητρο στα παιδιά να ασχοληθούν με τη μουσική και να την ανακαλύψουν. 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΙΑΣΟΝΑ ΜΗΤΣΙΟΥ


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992 και μεγάλωσε στην Τρίπολη. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το πιάνο και το κλαρινέτο και έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις και συναυλίες τόσο κλασικής όσο και σύγχρονης μουσικής. Σπούδασε στο Αττικό Ωδείο Τρίπολης πιάνο και θεωρητικά και στο Δημοτικό Ωδείο 'Αργους κλαρινέτο. Συμμετείχε επίσης στην Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) ως πρώτο και δεύτερο κλαρινέτο. Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές του στο κλαρινέτο στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες στην τάξη του καθηγητή Γραμμένου Χαλκιά ενώ παράλληλα φοιτεί στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.